måndag 21 januari 2013

Såhär blev det, pulled moose eller Dragen Älg ;)

 Provade göra en variant på pulled pork men istället för fläskkött så använde jag det som fanns i frysen - älg såklart! Så då blev det - pulled moose eller ska vi ta den svenska varianten istället "dragen älg" ;)

Barbequesås

... Drygt 1 dl rödvin
Knappt 1 dl chilisås ekologisk
2msk vitvinsvinäger
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1,5 msk worcestershiresås
1 msk dijonsenap
1-2 msk honung
1 köttbuljongtärning

ca 3dl vatten
  1/2 msk paprikapulver
1 tsk chilipulver
1 msk smoked barbequesås
salt, peppar

Finhacka lök och vitlök Stek dem i smör i stekpanna tills det blivit gyllengult. Tillsätt vatten och buljong. Rör och tillsätt sedan övriga ingredienser. Låt allt koka ihop på svag värme i ca 15 minuter. Smaka av.

"Dragen Älg"

1,5 kg älgstek
1 gul lök
4 st vitlöksklyftor
salt, peppar, chilipulver
2,5 dl barbequesås
Sätt ugnen på 125 grader.

Salta och peppra köttet rejält och lägg det i en lgjutjärnsgryta med lock som tål värme. Skala och klyfta den gula löken och lägg runt köttet. Skala vitlöken och lägg även den runt köttet.
Häll barbequesåsen över köttet och löken.
Låt gå i ugnen i ca 7 timmar och dra sedan sönder steken med två gafflar så det fördelas med såsen. Servera med valfrit tillbehör. Vi hade en blandsallad och coleslaw.

Tjingeling/Linda 

1 kommentar:

  1. Hej, kul recept som jag testar nu till nyår. Vill bara peka ut att du inte skrivit i receptet hur mycket vatten som ska i såsen, men jag spädde på känn och gom tills det smakade bra (ca 4dl).

    God fortsättning!

    SvaraRadera